Selecteer een pagina

 

Van harte welkom in de eerste week van Dry january. Deze week speciale aandacht voor de rol die alcohol kan spelen bij het afvallen wat velen van ons als goed voornemen hebben voor het nieuwe jaar. In mijn perspectief en naar wat ik de afgelopen jaren talloze malen heb meegemaakt, is minder drinken 1 van de makkelijkste manieren om af te vallen! Tot mijn verbazing gaat het in alle voorlichtingscampagnes over overgewicht best weinig over onze drankgewoontes!  

Niet alleen zijn het de calorieën die tellen, alcohol leidt er ook toe dat je rem eraf gaat en je makkelijk aan het snaaien gaat! Je zult deze weken vast gaan merken dat het je gemakkelijker gaat vallen om de avondlijke duik in de koelkast achterwege te laten. Ook een zakje chips blijft makkelijker dicht. 

Terugblik naar vorige week

Vorige week hebben we besproken hoe ons paard, ons reptielenbrein ons dwingt om na 1 glas alcohol door te drinken. Dat gaat automatisch, als een reflex. Gelukkig hebben we ook een hersenschors, als het ware ons ‘hogere of jongere’ brein, waar ons bewustzijn zetelt: daarmee kunnen we wèl ons gedrag sturen. Helaas is dit deel van ons brein enigszins traag en alles behalve automatisch: als we iets verstandigs willen beslissen, gaat dat vaak langzaam. Bij Kick your Habits en in mijn boek Proost gebruik ik als metafoor voor ons oude brein: ons ‘paard’ en voor het onze jonge hersenschors de ’ruiter’. Voor een soepel leven dat in balans is, is het belangrijk dat de ruiter op het paard zit: dan kun je doen wat je ècht wil, en ben je niet als een kip zonder kop slachtoffer van je onbewuste angsten of verlangens. Wat we deze training doen, is onze ruiter trainen.  

De ruiter trainen

Hoe gaan we die ruiter nou trainen? Die moet sterker worden, want moet fier en krachtig tegen het paard zeggen dat het deze maand afgelopen is met al dat gezuip. Onze ruiter, ons verstand moet alles op alles gaan zetten om ervoor te zorgen dat ons paard niet plotseling de ruiter van het zadel gooit en de fles aan de mond zet. 

Inmiddels weet je hoeveel en wanneer je dronk, en wat het je -niet- oplevert. We moeten nu nog helder krijgen wat voor jou de triggers zijn, want dat worden de duiveltjes die je de komende weken gaan verleiden tot het toch drinken van een glas. Schrijf ze op en bedenk hoe je ze kunt vermijden de komende maand. 

Oefening

  1. Zorg dat alcohol uit je zicht is. Koop andere lekkere drankjes. Mensen vragen vaak: mag 0.0 wel? Ik denk dat het voor dit doel een goed alternatief kan zijn. Geen sloten vol, oefen jezelf in allerlei alternatieven, maar na je werk een 0.0: lekker! In het algemeen denk ik dat alcohol vervangen door 0.0 drankjes een fijne ‘way out’ is, maar ook hier geldt: met mate. Anders wordt het opstapje naar bijvoorbeeld bier mèt te gemakkelijk.
  2. Verzin alternatieven voor dat gevaarlijke moment na je werk als ‘de klok in de vijf zit’. Wat zijn andere dingen dan drank waardoor je toch een gevoel van ontspanning en beloning kunt krijgen. 
  3. Een heel belangrijke: zorg dat je rond een uur of 16.00 wat eet! Nootjes, een banaan, een bifi worstje, maakt niet uit. Het lichaam kan moeilijk onderscheiden tussen trek in drank en trek in calorieën. Honger dus. Velen van ons hebben sinds de lunch niks meer gegeten en lossen de trek eind van de middag in calorieën op met alcohol!  Je zult merken dat het aanmerkelijk makkelijker is om aan het begin van de avond niet te drinken als je eerder wat gegeten hebt.
  4. Ga bewegen! Er is niets waar ons lichaam zo graag geluksstofjes door produceert als door beweging. Ga wandelen of sporten, liefst elke dag wat. Probeer een vast schema met vaste tijdstippen, dan maak je het voor je ruiter makkelijker om het vol te houden.
  5. Wees qua je sociale leven deze eerste week aan de voorzichtige kant. Het is misschien het veiligst om deze week even alle avond afspraken af te zeggen. Even terug op het nest, en blijf dicht bij jezelf. 
  6. Licht een geliefde of vriend in en vraag ze je te steunen. Het kan handig zijn dat je ze uitlegt of zelfs voorkauwt hoe voor jou fijne steun eruit ziet.