Selecteer een pagina

Alcohol is een fantastisch middel, het heeft veel voordelen want het helpt bij alles. Als je plezier hebt en een avondje uit bent, verhoogt het de gezelligheid. Maar ook als het leven tegenzit, of je stress hebt, is er weinig zo fijn als een glaasje alcohol.  

 

Een groot voordeel van alcohol is de ‘zucht’

We kennen het gevoel allemaal: als je dat onaangename gevoel in je buik of borst hebt, alsof er een schroef inzit die zich steeds meer in je aan het vastdraaien is, en je drinkt 1 glaasje alcohol: zucht! In 1x is de schroef opgelost en weg.  

Een drankje doen is in ons leven normaal, maar slecht voor ons! Wat we moeten leren is dat alcohol drinken juist niet normaal is. En zeker ook onze jeugd moet dat gaan leren! Ooit was het roken van sigaretten normaal, je deed het in het vliegtuig en bij de dokter -de dokter zelf ook trouwens tijdens het spreekuur. Dat vinden we nu idioot, want levensgevaarlijk voor onze gezondheid.  

Het zou goed voor ons individuen en onze samenleving zijn als alcohol ook minder normaal wordt. Helemaal nooit meer hoeft niet (tenminste als je geen alcoholist bent) maar wel veel minder.  

Weet wat je drinkt

Ruim de helft van de Nederlanders drinkt meer dan wat de Gezondheidsraad gezond vindt, namelijk 7 eenheden per week en bij voorkeur 2 dagen niet. Dus een glas of 5-7 per week, that’s it. Ik denk dat als we dat met zijn allen zouden gaan doen, het effect op de inhoud en wachttijden van de Nederlandse gezondheidszorg en samenleving gigantisch zal zijn!  Dat is dan wel een van de grootste voordelen van geen alcohol drinken.

De komende 8 weken gaan we samen bewust worden van wat wij doen met alcohol -en wat alcohol doet met ons.

Bewustzijn is de eerste stap naar verandering!

Daar gaan we als eerste mee aan de slag. Elke week zal er een oefening zijn.  

Waar we ons eerst eens goed bewust van moeten worden is: hoeveel drink ik eigenlijk?
Het is een zeer menselijke eigenschap om dat waar we niet heel trots op zijn een beetje te verdoezelen.  

Dat wordt je huiswerk: Je gaat een week heel precies registreren hoeveel je drinkt en liefst ook wat de omstandigheden waren. 

Belangrijk is dat je dat dagelijks doet (als je een vaak-drinker bent) en niet vlak voordat wij elkaar volgende week weer spreken omdat je anders bang bent dat de dokter boos wordt. Dan heeft het geen zin. Je moet je oefenen in je bewust te zijn van wat je doet.!. Pak papier, je telefoon, wat je wil en ga noteren. 

Wat daarbij interessant is of de overheid en jij wel hetzelfde idee hebben van hoeveel er in een glas wijn of bier kan. 

Pak een maatbeker en jouw favoriete glas. De overheid meent dat er in een glas wijn 100 ml past, en dus 7,5 glas wijn in een fles. Het zou zomaar kunnen dat jij een heel andere maatstaf hanteert. Ook dat hoort bij bewust worden van je huidige patronen! 

Qua bier: volgens de overheid zit er in 1 glas bier 25 cl. Bierflesje 33 cl. Dus 1 flesje is al bijna 1,5 glas. 

Volg de Dry January Training ook via Instagram en Facebook.

voordelen alcohol

 

Een praktisch en opgewekte gids

voor alle Nederlanders die eigenlijk te veel drinken