Selecteer een pagina

De geneugten des levens zou je zeggen. Elke dag een heerlijk glas wijn drinken. Een écht goed glas wijn. Dat kan toch niet slecht zijn?

Elke dag wijn drinken is voor veel Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. Voor mij ook trouwens, ooit, zo’n tien jaar geleden. Dat was voordat ik Kick Your Habits oprichtte, want daarna veranderde mijn gewoontes toch ook. Die fles wijn keek mij steeds nadrukkelijker aan en dat was de druppel. Hoe kon ik het ooit rechtvaardigen dat ik overdag mensen preek wat voor schade al deze alcohol aanbrengt, om daarna in de avond mijn dag te bespreken met een, juist ja, glas wijn (of twee, drie).

elke dag wijn drinken

 

Een fles wijn is toch eigenlijk heel fijn

Heel vreemd is het overigens niet; alcohol zorgt voor een chemische verbinding in onze hersenen, die plezier en ontspanning veroorzaakt. Die drukke dag op het werk glijdt letterlijk van je af na een glas wijn, de scherpe randjes zijn er onmiddellijk af na een biertje aan het begin van je date en een praatje maken op een verjaardag met weinig bekende- gaat een stuk makkelijker nadat je een borreltje hebt genuttigd. Er zijn eigenlijk geen sociale aangelegenheden waar alcohol niet bij betrokken is en elke dag wijn drinken is ons niet meer vreemd.

Alcohol is gif

Ik denk niet dat het nodig is, maar toch benadruk is het nog even: alcohol is slecht voor je. Het maakt ons lichaam, en bij misbruik ook onze geest, kapot. Van kanker, tot depressie, van diabetes tot huiselijk geweld; onze o zo geliefde alcohol speelt er regelmatig een hoofdrol in. In een ideale wereld zou alcohol dan ook niet bestaan, maar helaas is het leven behelpen. Alcohol is deel van onze cultuur geworden. Ik denk dan ook dat we alcohol niet volledig hoeven uit te bannen, maar dat we wel veel minder moeten gaan nuttigen met zijn allen. En ik heb het met eigen ogen kunnen zien wat de verschillen zijn voor je leven en je lever.

Slechte gewoonte of verslaving

Ja en dan is de vraag wanneer is elke dag wijn drinken een gewoonte en wanneer is het een verslaving? Bij Kick Your Habits hanteren we naast het woord verslaving, ook het woord slechte gewoonte. In het woord verslaving schuilt namelijk iets hopeloos. Terwijl we merken dat veel mensen weliswaar vinden dat ze te veel drinken, maar niet in de categorie verslaafd passen, en prima in staat zijn een gezonde draai aan hun leven te geven. Zonder daarbij die fles wijn helemaal af te zweren.

Elke dag wijn drinken? Proost!

sigrid-sijthoff-verslaving-alcohol-proost-boek

En precies voor deze groep mensen heb ik Proost! geschreven. Voor die honderdduizenden Nederlanders die elke dag wijn drinken zonder dat het ogenschijnlijk hun dagelijkse leven beïnvloedt. En nee dit is niet het eerste boek wat verschijnt dat gewijd is aan stoppen met drinken, maar het is misschien wel de eerste die pleit dat het ook anders kan. Alcohol is deel van onze cultuur en ja het kan een stoorzender zijn, ik ben de laatste die dit ontkent, maar het kan ook een verbinder zijn. Mits met mate!

Wil je het hele boek lezen? Bestel hem hier!

Een praktisch en opgewekte gids

voor alle Nederlanders die eigenlijk te veel drinken