Selecteer een pagina

Trek je ’s avonds wel eens een fles wijn open terwijl je ’s ochtends nog dacht, vandaag even geen alcohol? Dit is een eerste teken dat je de controle aan het verliezen over het briesende paard dat je oerbrein is. Dit oerbrein reageert doorgaans razendsnel en automatisch om maar te voldoen aan directe behoeftebevrediging.

Een kleine tegenslag en zonder nadenken trek je weer een heerlijk koud biertje open. Je hebt geen controle en je bent je niet bewust van wanneer je wel of niet alcohol drinkt.

Nu krijg ik regelmatig de vraag: wanneer heb je een alcohol probleem? Dat antwoord ligt in het weten wanneer je wel of niet een drankje in kan schenken. Als je je niet bewust bent van wanneer je drinkt is bewustwording de eerste stap.

Meer dan 7 glazen per week

Laten we vooropstellen dat je jezelf sowieso even achter de oren moet krabben als je meer dan zeven glazen in de week drinkt. Dit is namelijk volgens de gezondheidsraad al teveel.

Nu komen de meeste Nederlanders hier met gemak aan maar of het een alcohol probleem is, is afhankelijk voor iedereen. Wellicht dat je veel vaker mot hebt met je partner met een drankje op. Dan is het een probleem.

wanneer heb je een alcohol probleem

In elk geval is het een probleem voor je gezondheid. En wil jij je leven lang een fit persoon blijven, dan kun je maar beter controle krijgen over je drinkgedrag.

Dit kun je het beste doen door niet meer een willoos slachtoffer te zijn van je alcohol drift. Je gaat je reptielenbrein, dat oerbrein dat zijn weg naar de koelkast zonder denken aflegt, bedwingen met je ‘prefrontale cortex’.

Hoe je die ‘prefrontale cortex’ traint om de baas te worden over je alcohol impuls leer je met de tips uit het boek Proost!.

Een praktisch en opgewekte gids

voor alle Nederlanders die eigenlijk te veel drinken