Selecteer een pagina

Je zit bij de dokter omdat je bang bent dat je hart het begeeft. Want in de nacht begint je hart druk te slaan. Je wordt er wakker van. Je begint je zorgen te maken over je hart. Bij de dokterscheck blijkt alles goed te zijn. “Heb je veel stress?” Dat zal het dan wel zijn…

Heeft de dokter je echter ook gevraagd naar je alcohol-gebruik? Dat wordt niet zo snel gedaan. Maar toch is het een veel voorkomende oorzaak. Je zult merken dat als je gaat minderen met je alcohol gebruik, je beter gaat slapen en niet meer wakker wordt met een op hol slaand hart.

Want vaak hoe meer stress je hebt, hoe eerder je naar de fles grijpt en dat geeft wel eventjes verlichting. Maar uiteindelijk wordt je er weer gestresster van en kom je in een negatieve drinkspiraal terecht. Want je slaapt weer slechter, je hart gaat weer sprongen maken en je voelt je gewoon niet fris.

voordelen-minder-alcohol-drinken

Voordelen minder alcohol drinken

Het is dus helemaal geen slecht idee om je alcoholinname eens onder de loep te nemen en dat glas net wat vaker te laten staan. Het kent nou eenmaal vele voordelen. Er zijn direct positieve effecten op het lichaam merkbaar en na verloop van tijd zal je er nog meer vruchten van gaan plukken. Een aantal voordelen van minder alcohol drinken op een rijtje:

  • Je slaapt beter. Toch wel een heel belangrijk punt om winst op te behalen. We kennen al veel slechte slapers en ondanks dat het slaapmutsje je het idee geeft dat je beter slaapt, de kwaliteit van je slaap gaat er zienderogen op achteruit. Niet alleen verhindert alcohol het doorslapen, maar de remslaap wordt ook onderdrukt. Deze onderdrukte remslaap staat uiteindelijk een fijne nachtrust in de weg en kan zelfs leiden tot geheugenverlies.
  • Je hebt minder ruzie. Waar een glas alcohol je vrolijk, ontspannen en positief kan maken, kan je van dat tweede of derde glas al snel een kort lontje krijgen. Vermoeidheid in de mixer met wat stress, een beetje irritatie erbij afgetopt met die slokken drank en je hebt hommeles. Alcohol speelt dan ook een belangrijke rol in veel ruzies, conflicten en geweld. Binnen vier muren, maar ook in onze samenleving.
  • Je wordt jezelf. Wat dat precies inhoudt? Iemand die regelmatig naar de fles grijpt heeft vaker de neiging weg te lopen voor zijn gevoelens. Echter wanneer je niet drinkt, komen er juist gevoelens bij je naar boven. Dat kan pijnlijk zijn, maar doordat je fitter en helderder bent, zul je merken dat je best met deze gevoelens kan omgaan uiteindelijk. Je zelfbeeld zal op veel vlakken beter worden.
  • Voordelen minder alcohol drinken: je valt af. Een gratis cadeautje, naast alle andere voordelen. Alcohol is namelijk een behoorlijke dikmaker, maar omdat je daarnaast meer energie overhoudt blijf je gewicht verliezen.

Meer voordelen minder alcohol drinken

Oké best al een mooi lijstje met voordelen kunnen we wel stellen. En ik kan nog wel even doorgaan. Wil je alle voordelen minder alcohol drinken nog eens op een rijtje, met meer informatie over de hoe, wat en waarom? Ik schreef er een boek over; Proost. Voor alle mensen out there die misschien net iets meer drinken dan hen lief is, het borreltje een gewoonte is geworden en het anders willen doen in het leven.

Het hele boek lezen? Bestel hem hier!

Een praktisch en opgewekte gids

voor alle Nederlanders die eigenlijk te veel drinken