Selecteer een pagina

Wat ik met het boek Proost wil bewerkstelligen is dat we in balans komen. Dat de ruiter weer stevig op het paard komt te zitten. De ruiter is het controlerende deel van ons brein waardoor we regie kunnen houden over het paard; het impulsieve onbewuste deel van ons brein. In de psychologie wordt dit ‘self-efficacy’ genoemd. Het wil zeggen dat de overtuiging dat we controle hebben over ons leven, dat we invloed kunnen uitoefenen op de wereld om ons heen, bepalend is voor ons gevoel van welbevinden. 

Self-efficacy zorgt ervoor dat je wel ‘nee’ kunt zeggen voor het biertje tijdens het kijken van Champions league in de kroeg omdat je de volgende ochtend weer vroeg op moet. De zelfbeheersing die we hebben om dat verdraaid lekkere biertje de rug toe te keren. Om je vrienden lekker het gele goud te zien lurken terwijl jij in je colaatje staart.

Met controle hebben over het leven bedoel ik overigens niet krampachtig vasthouden aan bepaalde principes of opgelegde regels, maar in staat zijn soepel naar de doelen toe te werken die jij voor jouw leven voor ogen hebt: paard en ruiter zorgen daar samen voor. Het gaat erom dat de ruiter, na wat afleiding, weer stevig op het paard komt te zitten voor de balans. En die afleiding kan dus zijn dat je soms wel eens een biertje neemt maar dan niet als je de volgende dag fris moet zijn.

self-efficacy

Hoe zorg je voor self-efficacy

Er is maar een iemand die jou kan helpen met het krijgen van self-efficacy, en dat ben jijzelf. Anderen kunnen jou wel veel wijsmaken, maar het is de bedoeling dat jij dat ook gaat geloven en gaat groeien. Wanneer het je lukt om het biertje te laten staan, niet 1x maar meerdere keren zul je meer zelfvertrouwen krijgen in je zelfbeheersing. Jouw gevoel van welbevinden zal stijgen doordat je controle hebt. Je bent een stevige ruiter op je paard. Je self efficacy is gegroeid. 

Het boek Proost kan je helpen om ‘self-efficacy’ te bereiken en je beter te voelen. Niet alleen over je drankgebruik maar het zal doorwerken in meer aspecten van je leven. 

Een praktisch en opgewekte gids

voor alle Nederlanders die eigenlijk te veel drinken